0

Niels’ droom gaat op pauze

woensdag 25 maart 2020

Gisteren ging er definitief een streep door Tokyo 2020. Een grote verrassing was dat natuurlijk niet. In deze tijd beseffen we beter dan ooit dat sport niet meer dan bijzaak is.

De coronacrisis zet wereldwijd levens op zijn kop. Uitzonderingen zijn er nauwelijks. Niels is in elk geval geen uitzondering. Hij droomde er lang van om in de late zomer van 2020 Japan te verlaten met een medaille in zijn handbagage. Die droom is niet uiteengespat, maar op pauze gezet. Fatsoenlijk trainen is nu überhaupt niet mogelijk, want de tennisbanen zijn gesloten. En de ITF, de International Tennis Federation, heeft alle toernooien tot 8 juni 2020 gecanceld. Een behoorlijke streep door de rekening.

 Thuis trainen en online lessen volgen

Hoe de aanloop naar Tokyo 2021 – want dan worden de Spelen ingehaald – eruitziet, is nog onzeker. Net zoals er nog veel meer onzeker is. “Van mijn fysieke trainer heb ik een trainingsprogramma gekregen, zodat ik thuis en in de tuin toch bezig kan blijven. En ik volg online lessen van mijn school. Verder help ik zo goed mogelijk in het huishouden. Mijn moeder heeft een reisbureau; je kunt je wel voorstellen dat ze het nu erg druk heeft. Want niet alleen mijn reizen naar toernooien worden geannuleerd”, vertelt Niels.

Dat hij het tennis gigantisch mist, is een understatement. “Ik wil heel graag weer gaan trainen. Ik mis het contact met de anderen en de sfeer op de toernooien. Maar al met al blijft het natuurlijk een bijzaak. Ik wacht af wat er komen gaat en ga me, zodra het kan en er meer duidelijkheid is, helemaal richten op Tokyo 2021. Dat is mijn nieuwe doel.”

“Ik hoop dat iedereen me wil blijven steunen”, besluit Niels. “En ik wil er nog iets aan toevoegen, want het kan wat mij betreft niet vaak genoeg herhaald worden: blijf alsjeblieft binnen en houd die anderhalve meter afstand. Dat is iets meer dan twee tennisrackets, maar maak er voor de zekerheid maar drie van. Blijf gezond en pas goed op elkaar. Dan beloof ik dat ik er álles aan doe om in 2021 éxtra hard terug te slaan.”